“Bòne da bàti màr!” izreka je koja na rovinjskom dijalektu znači “Dobre da pobijede more!” i opisuje brodice koje su kadre ići u susret otvorenome moru. Rovinjska batana je upravo takva tradicionalna ribarska barka, mala na pogled, ali velika u značenju za Rovinj i njegove stanovnike. Ona je duša Rovinja satkana od mreža i užadi, od zvuka vesala i pjesme ribara tzv. bitinàda koje su valovi desetljećima raznosili rovinjskim akvatorijem. Uvijek zaposlenih ruku, rovinjski su ribari glasovima čak naučili imitirati glazbene instrumente, a najljepši glasovi među njima pjevali su i operne arije!

Priča o batani ispričana je na puno načina, vožnjom u batanama na vesla oko rovinjskog poluotoka, večerama u tradicijskoj konobi Spacio Matika u kojoj su nekad ribari svraćali na marende, popravljanjem i gradnjom novih batana u Malome škveru, Regatom zbog koje se svakog lipnja morem ispred Rovinja zavijore šarena jedra tradicijskih barki i najnovije, tečajem mediteranske kuhinje na kojem čuvar rovinjske gastro baštine Sergio Ferrara, u kuhinji s najljepšim pogledom, otkriva svu ljepotu i čar mediteranske prehrane i načina života.

A gdje priča počinje? U samom centru Rovinja, u Ekomuzeju Batana gdje su brojni Rovinjci pohranili predmete i uspomene donesene iz svojih domova i iz svojih srca kako bi sa svijetom podijelili i time očuvali najvredniji dio svoje nematerijalne baštine. Njihovu gestu prepoznao je i UNESCO uvrstivši Ekomuzej Batana u registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne baštine što je potvrda je upravo priča o batani najbolji interpretacijski projekt u Hrvatskoj.

Udruga i Ekomuzej Batana partneri su dvaju Interregovih projekata, Culturecovery u kojem sudjeluje 8 europskih zemalja i čiji je cilj razvoj novih pristupa za inovativno očuvanje, obnovu i promociju nematerijalne kulturne baštine te prekogranični projekt Mala Barka 2, usmjeren prema očuvanju pomorske baštine Sjevernog Jadrana.

Više informacija:

www.batana.org

Foto: Damir Fabijanić i Zorica Bocić