Smješten u neposrednoj blizni Rijeke, Bakar je neobična tajna Kvarnera, dugo skrivana u dimu industrije. Gradić je to bogate i burne prošlosti kojeg je industrija u potpunosti izolirala i izbrisala s turističkih ruta. Zbog toga je desetljećima slovio za mjesto kraj kojeg se samo prolazi i koje se ne posjećuje, u kojem su zagađeni i zrak i more, a njegova bogata povijesna baština, zbog svega toga, ostala je potpuna nepoznanica.

S odlaskom industrije nakon koje je ostala još samo luka za rasuti teret, Bakar je, zahvaljujući Turističkoj zajednici Grada Bakra, malim koracima zakoračio iz turističke izoliranosti postavši pravo otkriće za mnoge koji su ga do sada samo zaobilazili. Bezbroj njegovih priča čeka da bude ispričano i pretvoreno u bezbroj razloga za dolazak u grad koji je carica Marija Terezija proglasila kraljevskim, koji je na prijelazu s 18. na 19. st bio najveći grad u Hrvatskoj(!) i koji ni Mlečani ni Turci nikad nisu osvojili. U Bakru je osnovana prva Pomorska škola u kojoj je predavao glasoviti Andrija Mohorovičić, u njemu se nalazi najstariji mareograf na Jadranu te monumentalna crkva sv. Andrije s kriptom i katakombama koja još uvijek ima status konkatedrale (treća je po veličini nakon zagrebačke i đakovačke) u kojoj su biskupi stolovali za vrijeme turske opasnosti.

Nad Bakarskim zaljevom čiji oblik, amfiteatralno, prate kamene kuće staroga grada bdije još jedno impozantno zdanje – Frankopanski kaštel koji u svojoj unutrašnjosti krije cijeli labirint prostorija u kojima će s vremenom biti oživljena povijest ove slavne obitelji. U neposrednoj blizine nalaze se i Turska i Rimska kuća koje kriju zanimljive priče o svom nastanku. Kad se svemu tome pridoda tradicija pomorstva u Bakru, odnosno njegovih kapetana koji su na daleke plovidbe sa sobom nosili Bakarski baškot, suho pecivo koje je postalo originalni suvenir Bakra, zatim tradiciju Bakarske straže koja još uvijek postoji kao komadić oživljene bakarske prošlosti te prirodne baštine čije se posebnost zrcali u nadaleko poznatim Bakarskim prezidima bez kojih ne bi bilo pjenušca Bakarske vodice, krškom fenomenu jezera koje nastaje i nestaje u obližnjim Ponikvama te činjenici da se 1528 m visok vrh Nacionalnoga parka Risnjak nalazi upravo na području Grada Bakra – razloga za posjet Bakru ne nedostaje.

Važno je reći pod Grad Bakar spada i niz mjesta do kojih vode označene biciklističke rute i s kojih puca nezaboravan pogled na Bakarski i Kvarnerski zaljev, a to su Hreljin, Zlobin, Praputnjak, Krasica, Škrljevo i Kukuljanovo.

Foto i više informacija:

www.tz-bakar.hr