Interaktivno i edukativno oživljavanje prošlosti zagrebačkog Gornjeg grada kroz kreativnu radionicu i kratku šetnju gornjogradskim ulicama.

Kako se živjelo u Zagrebu prije tristo godina bez hladnjaka, televizora i automobila? Djeca i njihovi roditelji odgovor su pronašli u Gornjogradskoj gimnaziji (Trg Katarine Zrinske 5) gdje se održavao program za djecu u sklopu cjelodnevnog projekta Gornji grad: Mijene srca u organizaciji Muzeja prekinutih veza.

Glavni lik Planetopijine slikovnice Kontesa Barica (autorica Snježana Husić/ilustratorica Marijana Jelić) koja upisuje život Gornjeg grada u 18.st, piljarica i pekarica Barica Cindek, povela je mališane u šetnju gornjogradskim ulicama. Što se skrivalo ispod Markovog trga na kojem je Barica prodavala svoje proizvode, kako se spasila od optužbi da je vještica, gdje se nalazila prva zagrebačka pivovarna, zbog kakve je strašne nepogode Vitezovićeva tiskara prestala s radom – sve će to i još puno više djeci je ispričala Barica Cindek koju je utjelovila glumica Mia Biondić.

Polusatna tura za djecu u pratnji njihovih roditelja bila je organizirana u tri termina (10:30, 12:30 i 14:30) s polaskom ispred Gornjogradske gimnazije.

Oživljavanje Gornjeg grada iz vremena Barice Cindek bilo je i tema kreativne radionice za djecu koja se od 10 – 17h odvijala u kabinetu za Likovne umjetnosti Gornjogradske gimnazije. Dok su roditelji iskoristili vrijeme za predah od uživanja u brojnim događanjima u sklopu projekta Gornji grad: Mijene srca, djeca su “gradila” gornjogradske obrtničke radionice, kule i crkve od papirnatih vrećica /škarnicala. Na dugačkom užetu razapetom između kabineta nizali smo pekarnice, pivovarne, kovačnice, vlasuljarnice i druge radionice, djeci danas mahom nepoznatih obrta, sve dok nije nastao Zagreb od prije 300 godina!

Autorica projekta je Silvija Jacić, a u njegovoj realizaciji sudjelovale su glumica Mia Biondić, suradnice Muzeja prekinutih veza Ivana Hrgovčić i Ivona Miloloža, izdavačka kuća Planetopija, Turistička zajednica grada Zagreba te Medo Štedo, dječja štednja Erste banke. Projekt je realiziran 2016. godine.